Bătălia ortopedica de la Krusk

IMG_20150420_093212

Băi frate… ce pot zic…azi am călcat în căcat la propriu. S-a întâmplat în faţa unui magazin din zona Foişorului de Foc, uitându după un şofer care înjura un alt şofer politicos care l-a lăsat pe nenea de la R.A.T.B.  treacă primul printr-un ambuteiaj. Hai v-am băgat în ceaţă. 🙂

Ce căutam acolo? Spitalul Clinic de Ortopedie.

Singurul gând care m-a făcut să privesc partea bună a întâmplării a fost superstiţia idioată românească: “Dacă ai călcat în hândel, înseamnă ai noroc.”

În fine… Ajung la locul cu pricina și rămân cam prost sperând nu definitiv. Curtea clădirii de la ambulatoriu era mai ceva ca în bătălia de la Krusk. O rampă pentru handicapaţi te întâmpină dar îţi e frică  o folosești ca nu ai într-adevăr, mai târziu, nevoie de ea. Întreb paznicul asigur nu fac confuzie…totuşi, îmi confirmă am nimerit bine… Intru cu greu luptându cu o clanţa dezafectată încă de pe vremea lui Ceaușescu. Văd o încăpere prea mică pentru cei aproximativ 50 de oameni care aşteaptă între la “Cabinetul 1”. aşez la coada de larecepţieca predau trimiterea de la medicul de familie. Aştept şi tot aşteptBineînţeles, ca tot românul, nemulţumirea face întru în vorba cu alt om de la coadă şi aflu nu există programări şi mai exact, nimeni nu ştie nimic… clasic.

În plus, pe lângă trimiterea de la medicul de familie, trebuie vii cu dovada (adeverinţă) eşti contribuitor la CAS.

Hmm…. Ce sistem o fi ăsta? Eu vin cu trimitere de la medicul de familie care nu poate fi eliberată decât dacă eşti asigurat, iar ei îmi cer încă o dovadă??? Adică eu trebuie fac dovada la dovadă?!

În fine… eu ştiam aşa se procedeazăvorba aceea… ”tot păţitu-i priceput”, dar unii oameni au venit degeaba. Eu poate am o problema mai puţin urgentă, dar poate altul nu. E chiar aşa greu afişezi pe uşă chestia asta nu mai stea omul ca prostu’ la coadă ore întregi pentru nimic?

Abordând subiectul igienei, ţin menţionez o scară de bloc e muuuuuult mai curată decât clădirea în care este ambulatoriul acestui spital. Uşa de la camera de radiologie era atât de dărăpănată încât pot spune era degeaba… Puteam să ne transformăm în Hulk toți. Trecem peste, suntem rezilienţi ca gândacii de bucătărie… doar suntem români. Totuși, hai facem un RAID şi pe procedura

În sinea mea, din puţul adânc al gândirii, cuget  e posibil, tipic românesc,  te duci la medic şi aflii  e nevoie de radiografie. Asta rezultă trebuie te duci faci radiografia după care mai stai la coadă încă o dată ca  o vadă medicul. Întreb în stânga şi în dreapta:

– Unde alfu dacă e nevoie de această radiografie ca  nu mai stau la încă o coadă?

Păi trebuie te duci la o asistentă de la etaj să îţi dea o hârtie ca  poţi intra la radiografie. (probabil un alt tip de trimitere)

Urc la etajul cu pricina. Văd un tânăr care trage dintr-o ţigară electronică, dar culmea e  nu îşi lua bătaie de la bătrânii de prin zonă. Îl întreb de unde fac rost de renumitul bilet pentru radiografie. El zice nu ştie şi ar trebui duc la un cabinet, tot de la etaj. Ghici ce – era o coadă de încă vreo 20 de oameni.

fiu mai pe înţeles: Trebuie stau la o coadă pentru un bilet de trimitere la radiologie, după care stau la o altă coadă radiez, după care stau la o altă coadă fiu consultat. Touche-ul îl da faptul  era un singur medic pentru un etaj. Deci.. judecând programul e de la 7 la 16:30 cu 30 minute pauză, cam cât timp şi seriozitate acordă medicul fiecărui pacient pentru consultaţie?!

Am decis le urez succes.

Ce m-a uimit cel mai mult a fost nu erau decât vreo 10 scaune… Într-un SPITAL de ORTOPEDIE.

Apropo.. radiografia costă! Mulţumim dragule sistem pentru încă o sula în coaste.

Intr-un final mă duc la o policlinică la care am fost și în trecut. Am rezolvat repede și am primit încă o trimitere de la medicul specialist pentru un R.M.N. (se gasește doar la privați). Dacă nu vrei sa plătești suma considerabilă trebuie să cauți privați care au contract cu CNAS și să îți faci programare.

Sun la un privat și mi se spune să revin pe data de 1 a lunii viitoare pentru că încă nu se știe daca CNAS va mai vira banii necesari pentru decontarea analizelor. Aștept o saptamană și sun iar. Mă programează pe la finele lunii. În ziua cu programarea mă duc până în Băneasa (vreo oră de mers cu RATB). Ajuns acolo, aflu că mi-a expirat trimiterea și îmi trebuie alta.

Reacția mea? Ceva de genul:

În anul 2015 se pare că în România nu ai posibilitatea să îți faci un RMN fără să stai la cozi interminabile, fără să alergi după niște hârtii inutile și fără să îți faci nervi. Totuși, am și eu o întrebare pentru domnul Vasile Ciurchea – președintele CNAS și pentru domnul Nicolae Bănicioiu – ministrul Sănătății:

Pentru ce ne cărăm cu cardurile de sănătate după noi dacă nu le folosim? Tot pe bază de trimitere în formă tipărită ne ducem la medicul specialist, și tot pe rețetă ”electronică” mergem la farmacie.

P.S: La ce ”lucrări” erau în curte tind să cred că era un parteneriat între Ministerul Sănătății și CNADNR.

Vreau sa spun exact ceea ce vreau sa spun, nu ce se cere!

Facebooktwittergoogle_plusmail

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.