Sursa: http://www.iflscience.com / Pagină mostră din Cartea potabilă. Brian Gartside.

Ai carte, ai parte… sau apă potabilă!

Peste 500.000 de copii mor în fiecare an de la consumul de apă murdară – asta înseamnă peste 1400 de copii pe zi, conform datelor WaterAid Marea Britanie. Deşi accesul la apă potabilă este esenţial, 650 de milioane de oameni sunt în prezent fără sursă de apă potabilă. Pentru a rezolva această problemă , cercetătorii au dezvoltat “Cartea potabilă”.

Sursa: http://www.iflscience.com / Pagină mostră din Cartea potabilă. Brian Gartside.
Sursa: http://www.iflscience.com / Pagină mostră din Cartea potabilă. Brian Gartside.

Cică această carte are potenţialul de a revoluţiona accesul la apă potabilă, conceptul fiind destul de simplu. Oamenii rup o pagină din carte, o introduc într-o cutie de filtru şi toarnă apă prin ea. Fiecare pagină conţine nanoparticule de argint sau cupru care ucid bacteriile găsite în apă contaminată . Fiecare pagină poate filtra 99 % din bacterii, astfel devenind la fel ca apa de la robinet. Conform sursei citate, cartea funcţionează chiar şi cu sursele de apă extrem de contaminate.

“Am început cu dovezi obţinute din experimentele făcute în laborator, unde cartea avea rezultate promiţătoare. Apoi m-am dus pe teren, unde oamenii consumă apă murdară în mod regulat şi se îmbolnăvesc de la ea”, a declara Dr. Theresa Dankovich, un cercetător post-doctoral la Universitatea Carnegie Mellon, pentru IFLScience.

Dankovich a încercat “Cartea potabilă” în Africa de Sud, Ghana şi Bangladesh şi a realizat rapid importanţa găsirii unui design care este relevant cultural pentru comunităţile care au nevoie de apă potabilă curată.

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

“În cel mai bun caz, sperăm să dezvoltăm ceva care să le facă plăcere oamenilor şi să folosească în mod regulat. Scopul este reducerea numărului de boli cauzate de consumul de apă murdară în întreaga lume. Există încă o mulţime de lucruri de făcut înainte ca acest lucru se se întâmple”, a adăugat Dankovich. “Cartea potabilă” purifică nu numai apa murdară, dar conţine şi instrucţiuni pe fiecare pagină cu scopul de a educa oamenii în legătură cu consumul corect de apă. Conform cercetătorilor, costurile sunt infime pentru a produce un filtru care poate purifica până la 100 de litri de apă. Dankovich a prezentat cercetarea la reuniunea naţională American Chemical Society. Dankovich şi colegii ei speră la efectuarea a mai multor teste pentru a restrânge diversele modele pentru “Cartea potabilă” şi creşterea producţiei.

Rémi Kaupp, specialist în salubritate urbană la WaterAid Marea Britanie, spune pentru IFLScience că nu există nici un motiv să existe îndoieli în legătură cu ştiinţă din spatele “Cărţii potabile”. Impactul pe care îl poate avea în domeniu depinde de un lanţ de aprovizionare bine pus la punct.

Sursa: http://www.iflscience.com
Sursa: http://www.iflscience.com / Dankovich turnând apă contaminată printr-o pagină din “Cartea potabilă”

“Un lanţ de aprovizionare bun ar trebui să fie dezvoltat pentru că în multe zone rurale poate fi dificilă găsirea resurselor de bază pentru o bună igienă, cum ar fi tampoanele sanitare. Deci, filtrele de apă, în general, ar putea fi destul de greu de găsit chiar dacă sunt destul de ieftine, pentru că avem nevoie de furnizori care doresc să-l distribuie.”, spune Kaupp. El explică faptul că această invenţie ar putea fi deosebit de utilă în situaţii de urgenţă, cum ar fi catastrofele naturale, dar pentru a atinge obiectivul în care oamenii ar putea consuma apă de la robinete fără griji cu privire la calitatea apei, guvernele locale ar trebui să se concentreze pe îmbunătăţirea sursei de apă.” La WaterAid, am început acum câteva decenii ca o organizaţie bazată pe tehnologie. Am învăţat multe de atunci. Inovaţia are un rol important de jucat în canalizarea apei. Şi în timp ce este nevoie de tehnologie, trebuie să facem acest lucru prin intermediul guvernelor locale şi companiile de apă că să asigurăm că se menţine calitatea de alimentare cu apă a acestora.”, explică Kaupp.

Sursa: http://www.iflscience.com

Vreau sa spun exact ceea ce vreau sa spun, nu ce se cere!

Facebooktwittergoogle_plusmail

Comments